Czytelnia
Na czym polega odtrucie alkoholowe?
Wraz z usuwaniem toksycznych substancji pacjent otrzymuje odpowiednie dawki elektroników, wapnia, glukozy oraz innych mikroelementów, które przyspieszają p...
Usuwanie haluksów - sprawdź te sposoby
Haluks deformacja stopy, z którą zmaga się wiele osób. Metody jej leczenia można podzielić na nieoperacyjne oraz operacyjne. Jak wyglądają poszczególne spo...
Gabinet stomatologiczny a profilaktyka chorób uzębienia.
Nieregularne wizyty w gabinecie stomatologicznym mogą nieść przykre konsekwencje dla stanu uzębienia. Dzisiaj usługi dentystyczne obejmują szeroki zakres z...
Operacja zaćmy - czas oczekiwania, przebieg, zalecenia po zabiegu
Zaćma, zwana inaczej kataraktą, to schorzenie niezwykle powszechne, szczególnie u osób w podeszłym wieku.
Na co wpływa witamina D i skąd możemy ją czerpać
Witamina D to podstawowy budulec naszych zębów i kości, jak również czynnik zapobiegający nadciśnieniu oraz chorobom serca. D3 przeciwdziała także powstaw...
Co starsi ludzie myślą o starości? Raport z badania
Starość zazwyczaj definiuje się wiekiem metrykalnym (kalendarzowym), przyjmując, że zaczyna się ona w momencie ukończenia 65 roku życia. Czy tak jest w rze...
Profilaktyka chorób układu krążenia - zobacz atrakcyjne ceny badań na alldiag.pl
Najczęstsza z chorób wywołujących zgon w Polsce to choroby układu krążenia. Mimo powolnego rozwoju w organizmie mogą wywołać poważn
Czy warto zdecydować się na prywatny dom opieki nad osobami starszymi?
Domy opieki często są stygmatyzowane i wciąż, dla wielu osób owiane złą sławą. Kojarzą się z miejscami, w których osoby starsze są porzucane i gdzie umiera...
Dieta w profilaktyce raka
Nowotwory to po chorobach układu sercowo-naczyniowego najczęstsza przyczyna zgonów w Europie. Widmo raka sprawia, że coraz częściej myślimy o zdrowym odżyw...
Instytut Żwyności i Żywienia: owoce i warzywa powinny stanowić połowę dziennego jadłospisu
Codzienna dieta powinna być bogata w witaminy, składniki mineralne, wapń, wysokowartościowe białko i wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-6 i omega-3. N...