Czytelnia
Rozwój chorób wieku starczego można opóźnić
Zdaniem naukowców, dieta zależna od DNA może być przełomem w profilaktyce i leczeniu chorób chronicznych takich jak miażdżyca, cukrzyca typu 2, nowotwory c...
Eksperci alarmują: 24 proc. dzieci wychodzi do szkoły bez śniadania
Dzieci wychodzą do szkoły bez śniadania, co czwarte przyznaje, że nie jada tego posiłku każdego dnia – wynika z badania „Zdrowe żywienie a przyszłość dziec...
Laser wysokoenergetyczny - alternatywa dla interwencji chirurgicznych
Leczenie dolegliwości układu ruchu z pomocą laseroterapii jest coraz częściej polecana i stosowana przez specjalistów. Jednym z powodów takiego stanu rzecz...
Bezsenność i zaburzenia snu - cierpi na nie coraz więcej osób
Najnowsze badania wskazują, że nawet połowa Polaków ma problem z bezsennością, natomiast u jednej czwartej występuje nadmierna senność. Zaburzenia te dotyc...
Leki pozyskiwane z osocza lub moczu: nie ma ryzyka zakażenia wirusem Zika
Urząd Rejestracji Produktów Leczniczych, Wyrobów Medycznych i Produktów Biobójczych informuje, że leki pozyskiwane z osocza ludzkiej krwi lub moczu, nie ni...
Wkładki ortopedyczne - na wady postawy i korekcję stopy
Nie tylko dzieci, ale i osoby dorosłe, mają problemy ze stopami. Najczęściej odpowiadają za nie nieprawidłowości w budowie anatomicznej, ale nie tylko. Sch...
Żona czy singielka? Jaką drogę wybierają Polki?
Dla ponad połowy Polek priorytetem w życiu jest znalezienie partnera i założenie rodziny. Przybywa jednocześnie singielek z wyboru.
Seks wciąż tematem tabu: połowa kochanków wstydzi się pokazać partnerowi nago
Wielu Polaków wciąż żyje w przekonaniu, że o seksualności, a tym bardziej o swoich potrzebach intymnych mówić nie wypada. Zdaniem seksuologów, zahamowania...
Grzybobranie: jak bezpiecznie zbierać, przechowywać i przygotowywać grzyby?
Grzyby mają wielu zwolenników. Znalazły miejsce w naszej tradycji kulinarnej ze względu na swój charakterystyczny smak. Niestety niektóre gatunki zawierają...
Warzywa w nowej odsłonie według Karola Okrasy
Złe nawyki żywieniowe wynikają z niewiedzy, braku inspiracji kulinarnych i obaw przed eksperymentowaniem – twierdzi Karol Okrasa. Szef kuchni zachęca do te...