Reklama
Reklama
0908muzyka muzyka_160px_600px Image Banner 160 x 600
Reklama
Dieta w profilaktyce raka
Nowotwory to po chorobach układu sercowo-naczyniowego najczęstsza przyczyna zgonów w Europie. Widmo raka sprawia, że coraz częściej myślimy o zdrowym odżywianiu, w kontekście zapobiegania nowotworom.
Reklama
Otyłość wśród dzieci – czy to już kolejna choroba cywilizacyjna XXI wieku?
Otyłość wśród dzieci – czy to już kolejna choroba cywilizacyjna XXI wieku?
Podczas gdy kilkadziesiąt lat temu nadwaga i otyłość u dzieci były sporadyczne, dziś ten problem dotyczy już poważnego odsetka młodych ludzi.
Nietolerancja pokarmowa – jak ją rozpoznać i odróżnić od alergii?
Nietolerancja pokarmowa – jak ją rozpoznać i odróżnić od alergii?
Ze względu na podobne objawy, nietolerancja pokarmowa często mylona jest z alergią na poszczególne pokarmy. Przekonaj się, jak ją rozpoznać.
Na co wpływa witamina D i skąd możemy ją czerpać
Na co wpływa witamina D i skąd możemy ją czerpać
Witamina D to podstawowy budulec naszych zębów i kości, jak również czynnik zapobiegający nadciśnieniu oraz chorobom serca. D3 przeciwdziała także powstawaniu cukrzycy, alergii czy anemii.
Witamina A - działanie na skórę
Witamina A - działanie na skórę
Witamina A: działanie na skórę; witamina A jest podstawą każdej skutecznej terapii odmładzania skóry. Jednak jak przekonuje ekspert, musi być jednak stosowana w połączeniu z przeciwutleniaczami.
Eksperci alarmują: 24 proc. dzieci wychodzi do szkoły bez śniadania
Eksperci alarmują: 24 proc. dzieci wychodzi do szkoły bez śniadania
Dzieci wychodzą do szkoły bez śniadania, co czwarte przyznaje, że nie jada tego posiłku każdego dnia – wynika z badania „Zdrowe żywienie a przyszłość dzieci” na zlecenie organizatora programu „Śniadanie Daje Moc”.
Przyczyna zgonu - otyłość
Przyczyna zgonu - otyłość
Na co zmarł pacjent, który ważył 150 kilogramów? Zgodnie z wpisem do aktu zgonu: na niewydolność układu krążenia. W rzeczywistości zmarł, bo był chory na otyłość.
Dlaczego Polacy rocznie wyrzucają ok. 9 mln ton żywności?
Dlaczego Polacy rocznie wyrzucają ok. 9 mln ton żywności?
Niemal 30 proc. Polaków przyznaje, że zdarza im się wyrzucać żywność – wynika z raportu „Nie marnuj jedzenia 2016” Federacji Polskich Banków Żywności. Wśród produktów, które najczęściej lądują w koszu są wędliny, pieczywo, warzywa, owoce i nabiał.
Przeziębienie i grypa? Pomoże zupa!
Przeziębienie i grypa? Pomoże zupa!
Co zrobić, aby poradzić sobie z dolegliwościami wywołanym przez wirusy, rotawirusy i koronawirusy? Po jakie naturalne składniki warto sięgnąć, aby uniknąć zachorowania? Eksperci radzą jak poradzić sobie w okresie jesienno–zimowym.
Jak poprawić odporność w okresie jesienno-zimowym?
Jak poprawić odporność w okresie jesienno-zimowym?
Żeby dobrze przygotować się do sezonu jesienno-zimowego, należy przede wszystkim wzmocnić swoją odporność, dostarczając sobie witamin C, A i E oraz substancji mineralnych, które pomogą nam w walce z chorobotwórczymi intruzami. O czym jeszcze pamiętać?
Blisko połowa Polaków stosuje dietę odchudzającą. Większość popełnia błędy
Blisko połowa Polaków stosuje dietę odchudzającą. Większość popełnia błędy
Polskie społeczeństwo tyje w coraz szybszym tempie. Nadwagę ma już 60 proc. Polaków, na otyłość choruje natomiast 27 proc. Prawie połowa usiłuje sama walczyć z nadmiarem kilogramów, jednak popełnia liczne błędy.
Optymalne stężenie mikro- i makroelementów zmniejsza ryzyko zachorowania na raka
Optymalne stężenie mikro- i makroelementów zmniejsza ryzyko zachorowania na raka
Optymalne stężenie selenu, żelaza czy cynku może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka – wynika z prac prowadzonych na Pomorskim Uniwersytecie Medycznym w Szczecinie.
Ekspert: diety oczyszczające nie istnieją
Ekspert: diety oczyszczające nie istnieją
Nie istnieje nic takiego, jak oczyszczanie organizmu poprzez dietę - mówi prof. Małgorzata Kozłowska-Wojciechowska. Naturalne drogi oczyszczania to oddech, skóra, łzy, pot, mocz i kał - podkreśla specjalistka.
Uwaga na dziczyznę! Naukowcy wykryli tasiemca Spirometra u polskich zwierząt
Uwaga na dziczyznę! Naukowcy wykryli tasiemca Spirometra u polskich zwierząt
Naukowcy z Instytutu Biologii Ssaków PAN w Białowieży wykryli u zwierząt w Puszczy Białowieskiej nienotowanego dotychczas szerzej w Polsce i Europie tasiemca z rodzaju Spirometra. Larwy te mogą być potencjalnie groźne dla ludzi.
(Niedo)żywienie w chorobach nowotworowych
(Niedo)żywienie w chorobach nowotworowych
Nawet u 20 proc. osób cierpiących na nowotwory wyniszczenie organizmu spowodowane brakiem odpowiedniego odżywiania jest bezpośrednią przyczyną zgonu. Niedożywienie diagnozuje się u 30 do nawet 90 proc. pacjentów, których dotyczy ta choroba.
Modne diety - czy warto je stosować?
Modne diety - czy warto je stosować?
Każdego roku jesteśmy zasypywani informacjami dotyczącymi nowych trendów żywieniowych. W 2016 roku karierę mają zrobić rośliny strączkowe, starożytne ziarna i dieta nordycka. W ubiegłym roku modna była dieta paleo, a jeszcze wcześniej Dukana. Czy warto je stosować?
Fakty i mity o zamiennikach cukru
Fakty i mity o zamiennikach cukru
Niektórzy próbują zastąpić tradycyjny cukier innymi słodkościami jak np. stewią, syropem daktylowym, cukrem kokosowym. Ile jest prawdy a ile mitu o ich właściwościach i czy rzeczywiście egzotyczne „słodziwa” pomogą nam pomóc w zrzuceniu zbędnych kilogramów?
Bez glutenu znaczy zdrowiej?
Bez glutenu znaczy zdrowiej?
Do niedawna specjaliści zalecali eliminację glutenu wyłącznie chorym na celiakię oraz osobom z alergią na pszenicę. Obecnie wiele osób bez któregokolwiek z wymienionych schorzeń stosuje dietę bezglutenową i odczuwa poprawę samopoczucia. Czy oznacza to, że dieta ta jest dobra dla wszystkich? Czym jest wrażliwość na gluten?
Cukier niebezpieczny jak papierosy!
Cukier niebezpieczny jak papierosy!
Wśród czynników, od których zależy stan zdrowia społeczeństwa dominuje styl życia a w nim spożycie cukru. Nieprawidłowa dieta znajduje się na drugim miejscu czynników ryzyka przedwczesnej umieralności.
Rozwój chorób wieku starczego można opóźnić
Rozwój chorób wieku starczego można opóźnić
Zdaniem naukowców, dieta zależna od DNA może być przełomem w profilaktyce i leczeniu chorób chronicznych takich jak miażdżyca, cukrzyca typu 2, nowotwory czy choroba Alzheimera. Odpowiedni sposób odżywiania może nie tylko zapobiec wystąpieniu wielu schorzeń, lecz także sprawić, że w dobrej kondycji dożyjemy sędziwego wieku.