Reklama
Reklama
0908muzyka muzyka_160px_600px Image Banner 160 x 600
Reklama
Czytelnia
Cukrzyca i depresja. Jak łączą się te dwie choroby?
Przewlekła choroba, np. cukrzyca, zmniejsza komfort codziennego życia. Jest też przyczyną licznych obciążeń psychicznych. I właśnie one stały się przedmiot...
Nowoczesne leczenie raka trzustki nie dla Polaków
Rak trzustki to jeden z najbardziej niebezpiecznych nowotworów złośliwych. Tylko 5% chorych przeżywa 5 lat od momentu postawienia diagnozy, ponad 80% umier...
Wzrok u małego dziecka: jakie sygnały powinny niepokoić?
Nieskupianie wzroku na twarzach bliskich, zbyt częste mrużenie oczu, niechęć do rysowania lub czytania – to najczęstsze objawy zaburzeń widzenia u dzieci....
Co to jest NOP po szczepieniu?
Co to jest NOP? Pogorszenie stanu zdrowia u malucha po szczepieniu, objawiające się np. wystąpieniem gorączki, drgawek, a nawet zapalenia opon mózgowych, m...
Co czwarta Polka skarży się na suchość pochwy
Suchość pochwy dotyka 23 proc. Polek. Jednak problem nasila się w okresie menopauzy i wtedy dotyczy już 40 proc. kobiet. Ma to znaczący wpływ na ich aktywn...
Rozwój chorób wieku starczego można opóźnić
Zdaniem naukowców, dieta zależna od DNA może być przełomem w profilaktyce i leczeniu chorób chronicznych takich jak miażdżyca, cukrzyca typu 2, nowotwory c...
Drugie śniadanie - dlaczego jest ważne?
Drugie śniadanie najczęściej pomijanym posiłkiem. Polacy nie mają nawyku zabierania do pracy kanapek i przygotowywania przekąsek dzieciom do szkoły
Komórki macierzyste w ortopedii i medycynie sportowej
Komórki macierzyste są niezwykle cennym materiałem regeneracyjnym, który znajduje zastosowanie już nie tylko w medycynie estetycznej czy chirurgii plastycz...
WHO ogłasza nowe dane o cukrzycy na świecie
Ogłoszenie nowego Światowego raportu na temat cukrzycy zbiega się z obchodami Światowego Dnia Zdrowia 2016, który w tym roku jest poświęcony walce z cukrzy...
Kartofle i schabowy, czyli zwyczaje żywieniowe Polaków w najnowszym badaniu naukowców PAN
Niemal 50 proc. Polaków na obiad je mięso, a 42 proc. ziemniaki. Po kasze sięga zaledwie około 2 proc. z nas, zaś po rybę wciąż niecałe 4 proc. Jak odżywi...