Reklama
Nietolerancja pokarmowa – jak ją rozpoznać i odróżnić od alergii?

Ze względu na podobne objawy, nietolerancja pokarmowa często mylona jest z alergią na poszczególne pokarmy. W rzeczywistości jednak, choć objawy bywają podobnie, nietolerancja ma inne podłoże, niezwiązane z reakcją układu odpornościowego.

Poszukiwanie produktów bez glutenu, laktozy czy innych składników pokarmowych wydaje się modą związaną ze zdrowym odżywianiem. Jednak oprócz osób, które ślepo podążają za modą, zdarzają się osoby, których organizm faktycznie nie jest w stanie rozkładać pewnych składników pokarmowych. Nietolerancja pokarmowa może mieć różne podłoże, między innymi brak w organizmie enzymów rozkładających daną substancję lub nadwrażliwość na daną substancję w dużych dawkach.

Nietolerancja pokarmowa a alergia

Zarówno alergia, jak i nietolerancja pokarmowa mogą objawiać się świądem i pokrzywką na skórze, bólami brzucha i innymi dolegliwościami ze strony układu pokarmowego, złe samopoczucie i spadek formy. Często pojawiają się też takie objawy, jak nawracające migreny czy bóle reumatyczne, które trudno skojarzyć z nietolerancją, a więc utrudniające diagnozę. Alergia pokarmowa związana jest jednak z funkcjonowaniem układu immunologicznego, który reaguje na substancje szkodliwe dla organizmu. Nietolerancja natomiast ma inne podłoże. Podczas gdy alergię leczy się między innymi środkami farmakologicznymi, jedynym sposobem na walkę z nietolerancją pokarmową jest wykluczenie szkodliwego czynnika z diety.

Na co nietolerancja pokarmowa?

Nietolerancja pokarmowa może u każdego chorego objawiać się wrażliwością na inny składnik pokarmu. Bardzo często występuje nadwrażliwość na takie substancje, jak gluten, laktoza oraz wiele sztucznych substancji, które występują w przetworzonej żywności. Co ciekawe, podczas gdy objawy alergii pokarmowych pojawiają się niemal natychmiast po spożyciu uczulającej substancji, objawy nietolerancji są o wiele bardziej powolne. Czasem przez kilka dni czy tygodni nie ma żadnych objawów.

Nietolerancja pokarmowa – diagnostyka

Aby zdiagnozować alergię pokarmową warto przede wszystkim dobrze obserwować swój organizm. Jeśli będziemy świadomie odżywiali się i analizowali codziennie posiłki, bardzo szybko można namierzyć produkty, które wywołują gorsze samopoczucie. Jednak ostatecznym narzędziem diagnostycznym są badania na nietolerancję pokarmową – testy skórne oraz badania z krwi i kału, które pozwolą w stu procentach potwierdzić lub wykluczyć nietolerancję. Badania warto wykonać jak najszybciej po pojawieniu się dokuczliwych objawów, gdyż niezdiagnozowana nietolerancja pokarmowa może znacznie uprzykrzyć codzienne życie.

Podziel się
Następny artykuł

Masło zawiera minimum 80 proc. tłuszczu mlecznego i ani grama roślinnego, a dozwolone dodatki to jedynie beta-karoten oraz sól. W sklepach są również... czytaj dalej