Reklama

Nowotwory to po chorobach układu sercowo-naczyniowego najczęstsza przyczyna zgonów w Europie. Widmo raka sprawia, że coraz częściej myślimy o zdrowym odżywianiu, w kontekście zapobiegania nowotworom. Jakie produkty powinniśmy wyeliminować z diety, a jakimi je zastąpić, by dawały nam największe szanse na uniknięcie choroby? Czy zdrowe odżywianie to jedyna modyfikacja stylu życia, jakiej zaleca się dokonać, a także czy dieta może leczyć?

Dieta w profilaktyce nowotworów

Okazuje się, że dieta-profilaktyka raka to nie tylko puste hasło. Dużo lepiej zapobiegać, niż leczyć to zasada, która sprawdza się tutaj szczególnie. Istotny związek między żywieniem a występowaniem nowotworów wykazywany jest w wielu badaniach populacyjnych. Szacuje się, że dieta i alkohol odpowiadają prawdopodobnie za około 40% wszystkich nowotworów złośliwych, a według Światowej Fundacji Badań nad Rakiem modyfikacja dieta mogłaby zapobiec około 75% przypadków raka żołądka, około 75% przypadków raka okrężnicy i odbytnicy oraz około 50% przypadków raka piersi.  Jakie zmiany w diecie warto wprowadzić?

1. Jednym z najlepiej opisanych czynników zmniejszających ryzyko rozwoju nowotworów jest zwiększenie spożycia warzyw i owoców surowych, zwłaszcza czosnku i owoców cytrusowych; zaleca się spożywanie co najmniej 5 porcji różnych warzyw i owoców dziennie. Za substancje działające ochronnie, które są w nich zawarte uważa się kwas foliowy, witaminę C, E  oraz selen.

2. Produkty z pełnego ziarna, jak chleb razowy, ciemny makaron oraz kasze zmniejszają ryzyko rozwoju raka jelita grubego, głównie z uwagi na zawarty w nich błonnik

3. Tłuszcz w diecie powinien pochodzić z nienasyconych kwasów tłuszczowych (oliwki, olej rzepakowy, ryby), a spożycie tłuszczów wysokoprzetworzonych(tak zwanych tłuszczów trans) należy zmniejszyć do minimum

4. Badania potwierdzają związek między spożyciem mięsa czerwonego (wieprzowiny, wołowiny lub baraniny) i jego przetworów (wędlin, bekonu, parówek) a nowotworami, zwłaszcza jelita grubego; dużo lepszym wyborem będzie chude mięso, drób, ryby oraz rośliny strączkowe.

Nie tylko dieta- profilaktyka raka to również aktywność fizyczna

Dieta w profilaktyce nowotworów to nie wszystko co możemy zrobić, by zmniejszyć ryzyko zachorowania. Jeśli połączymy zdrowe odżywianie ze zwiększoną aktywnością fizyczną jest to dodatkowy sposób na wzmocnienie naszego układu immunologicznego. Sprawny układ odpornościowy to jedna z najsilniejszych barier organizmu, służąca do zwalczania powstających w komórkach mutacji, które mogą być źródłem rozwoju nowotworów.

Czy dieta ma znaczenie w leczeniu choroby nowotworowej?

Odpowiednio skomponowana dieta, dobrana do indywidualnych potrzeb pacjenta to bardzo istotny element leczenia  w chorobach nowotworowych. Schorzenia onkologiczne powodują często utratę masy ciała i postępujące wraz z nią niedożywienie. Leczenie, jak inwazyjna chemioterapia wywołują nudności, wymioty oraz brak apetytu, przez co chory nie ma sił na dalszą walkę z chorobą. Zdrowe odżywianie- dieta oparta na wielu składnikach, skomponowana pod okiem doświadczonego dietetyka to  nie tylko zapobieganie wyniszczeniu nowotworowemu, ale również wsparcie układu odpornościowego w walce z chorobą.  Dieta jednak nie powinna być nigdy jedyną formą leczenia, na której rzecz porzuca się klasyczne terapie.

Podziel się
Następny artykuł

Na co zmarł pacjent, który ważył 150 kilogramów? Zgodnie z wpisem do aktu zgonu: na niewydolność układu krążenia. W rzeczywistości zmarł, bo był chory... czytaj dalej