Reklama
Jak poprawić odporność w okresie jesienno-zimowym?
Okres jesienno-zimowy to czas, kiedy organizm narażony jest na infekcje i przeziębienia. Należy wówczas szczególnie zadbać o odpowiednią dawkę witamin i składników odżywczych, co wpłynie na poprawę odporności i pozwoli uniknąć nieprzyjemnych konsekwencji chorowania.

Jesień i zima - czas na nowe menu

Z nadejściem jesieni przyszedł czas na soczyste śliwki, jabłka, gruszki oraz maliny, pojawiły się też świeże dynie, papryki, pomidory czy bakłażany. Powinniśmy korzystać z tych dobrodziejstw jak najczęściej i jak najdłużej, bo warzywa i owoce to źródło składników odżywczych niezbędnych dla zdrowia i prawidłowego funkcjonowania organizmu, a zawarte w nich witaminy, substancje mineralne i antyoksydanty, to jego mocni sprzymierzeńcy w walce z nadchodzącymi jesienno-zimowymi infekcjami.  

Niestety, sezon na świeże owoce i warzywa nie trwa cały rok, a najmniejszy ich wybór jest pod koniec jesieni i zimą, kiedy organizm potrzebuje najwięcej składników odżywczych. Według specjalistów ds. żywienia, 400 gram warzyw i owoców podzielonych na 5 porcji dziennie, to absolutne minimum, które powinno znaleźć się w jadłospisie. Jedną z tych porcji może stanowić szklanka (ok. 200 ml) soku.

Dieta na poprawę odporności

Żeby dobrze przygotować się do sezonu jesienno-zimowego, trzeba przede wszystkim wzmocnić odporność, dostarczając organizmowi witamin C, A i E oraz substancji mineralnych, które pomogą w walce z chorobotwórczymi intruzami. Co ważne, organizm nie potrafi gromadzić witaminy C, niezbędnej do prawidłowego działania układu odpornościowego, dlatego konieczne jest jej codzienne dostarczanie z pożywieniem. Pomogą w tym warzywa i owoce, jak np.: papryka, kapusta, natka pietruszki, jarmuż czy brokuły.

Dzienne zapotrzebowanie na witaminę C w ok. 60% - 70%, zabezpieczy także szklanka soku z owoców cytrusowych (np. grejpfrutów lub pomarańczy). Poza korzystnym wpływem na układ odpornościowy, witamina C zmniejsza także uczucie zmęczenia, co jest ważne, gdy za oknem wcześniej robi się ciemno.

Odporność może wspomóc także klarowny sok jabłkowy, który zawiera w sobie związki analogiczne do rutyny (glikozydy kwercetyny), czyli jednego ze składników preparatów podawanych w czasie przeziębień. Czerwona papryka, morele, dynia czy marchew, to z kolei źródło prowitaminy A (beta-karotenu), mającej niebagatelne znaczenie dla narządu wzroku, szczególnie narażonego na wysiłek, np. podczas jazdy samochodem w czasie jesiennej szarówki. Szklanka soku marchwiowo-owocowego zapewni całodzienne zapotrzebowanie (800 µg) na tę prowitaminę. Wspomniana dynia i czerwona papryka, to dodatkowo źródło witaminy E, silnego przeciwutleniacza, który pomoże m.in. utrzymać zdrowy wygląd skóry narażonej na szkodliwe czynniki jesienno-zimowej aury. Witaminę E znaleźć można też np. w czerwonej i białej kapuście czy zielonych warzywach, takich jak szpinak i brokuły.

Poprawa odporności u dzieci

Należy pamiętać, że dieta uboga w składniki odżywcze pochodzące z warzyw i owoców, oprócz sezonowych kłopotów ze zdrowiem, może mieć także niekorzystne skutki dla zdrowia w dłuższej perspektywie, szczególnie w przypadku dzieci. Jak podkreśla Dr Aneta Górska-Kot, Ordynator Oddziału Pediatrii w Szpitalu Dziecięcym przy ul. Niekłańskiej w Warszawie – „W okresie jesienno-zimowym, bardzo ważne jest zadbanie o potrzeby dzieci. Chodzi nie tylko o wzmocnienie układu odpornościowego w sezonie przeziębień. Musimy pamiętać, że przecież ich organizmy rozwijają się cały czas i nie możemy zaprzestać dostarczania im składników odżywczych do tego rozwoju niezbędnych tylko dlatego, że sezon na pewne produkty się skończył. Jeśli więc w sklepie nie możemy kupić świeżych warzyw czy owoców, to możemy składniki z nich pochodzące dostarczyć np. w postaci musu lub szklanki soku, który powstaje przecież z tych produktów. Nie zapominajmy także, pomimo chłodu, o ruchu na świeżym powietrzu. Spacery czy jazda na rowerze utrzymają nas w dobrej formie i w połączeniu z odpowiednią, bogatą w witaminy, minerały i antyoksydanty dietą, pomogą nam zwalczać jesienno-zimowe infekcje”.

Warzywa i owoce przez cały rok

Zapewnienie sobie codziennego źródła witamin, minerałów i antyoksydantów, pomoże nie tylko w sezonie obniżonej odporności, ale też może uchronić w dalszej perspektywie przed chorobami dietozależnymi, takimi jak np. choroby układu krążenia czy cukrzyca. Dlatego dieta bogata w pochodzące z warzyw i owoców witaminy i inne składniki odżywcze, powinna towarzyszyć każdemu przez cały rok. Warto pamiętać, że oprócz warzyw i owoców, składniki te obecne są także w przetworach powstałych ze świeżych produktów, np. w sokach czy musach. Można korzystać również z mrożonek. 

Czytaj więcej: "Dynia - dlaczego warto włączyć ją do diety?"

Podziel się
Następny artykuł

Suplementy diety nie leczą, ani nie zapobiegają chorobom. Są środkami spożywczymi. Mogą one mieć korzystny wpływ na zdrowie, ale też negatywnie wpływa... czytaj dalej