Reklama
Jak poprawić odporność w okresie jesienno-zimowym?
Okres jesienno-zimowy to czas, kiedy organizm narażony jest na infekcje i przeziębienia. Należy wówczas szczególnie zadbać o odpowiednią dawkę witamin i składników odżywczych, co wpłynie na poprawę odporności i pozwoli uniknąć nieprzyjemnych konsekwencji chorowania.

Jesień i zima - czas na nowe menu

Z nadejściem jesieni przyszedł czas na soczyste śliwki, jabłka, gruszki oraz maliny, pojawiły się też świeże dynie, papryki, pomidory czy bakłażany. Powinniśmy korzystać z tych dobrodziejstw jak najczęściej i jak najdłużej, bo warzywa i owoce to źródło składników odżywczych niezbędnych dla zdrowia i prawidłowego funkcjonowania organizmu, a zawarte w nich witaminy, substancje mineralne i antyoksydanty, to jego mocni sprzymierzeńcy w walce z nadchodzącymi jesienno-zimowymi infekcjami.  

Niestety, sezon na świeże owoce i warzywa nie trwa cały rok, a najmniejszy ich wybór jest pod koniec jesieni i zimą, kiedy organizm potrzebuje najwięcej składników odżywczych. Według specjalistów ds. żywienia, 400 gram warzyw i owoców podzielonych na 5 porcji dziennie, to absolutne minimum, które powinno znaleźć się w jadłospisie. Jedną z tych porcji może stanowić szklanka (ok. 200 ml) soku.

Dieta na poprawę odporności

Żeby dobrze przygotować się do sezonu jesienno-zimowego, trzeba przede wszystkim wzmocnić odporność, dostarczając organizmowi witamin C, A i E oraz substancji mineralnych, które pomogą w walce z chorobotwórczymi intruzami. Co ważne, organizm nie potrafi gromadzić witaminy C, niezbędnej do prawidłowego działania układu odpornościowego, dlatego konieczne jest jej codzienne dostarczanie z pożywieniem. Pomogą w tym warzywa i owoce, jak np.: papryka, kapusta, natka pietruszki, jarmuż czy brokuły.

Dzienne zapotrzebowanie na witaminę C w ok. 60% - 70%, zabezpieczy także szklanka soku z owoców cytrusowych (np. grejpfrutów lub pomarańczy). Poza korzystnym wpływem na układ odpornościowy, witamina C zmniejsza także uczucie zmęczenia, co jest ważne, gdy za oknem wcześniej robi się ciemno.

Odporność może wspomóc także klarowny sok jabłkowy, który zawiera w sobie związki analogiczne do rutyny (glikozydy kwercetyny), czyli jednego ze składników preparatów podawanych w czasie przeziębień. Czerwona papryka, morele, dynia czy marchew, to z kolei źródło prowitaminy A (beta-karotenu), mającej niebagatelne znaczenie dla narządu wzroku, szczególnie narażonego na wysiłek, np. podczas jazdy samochodem w czasie jesiennej szarówki. Szklanka soku marchwiowo-owocowego zapewni całodzienne zapotrzebowanie (800 µg) na tę prowitaminę. Wspomniana dynia i czerwona papryka, to dodatkowo źródło witaminy E, silnego przeciwutleniacza, który pomoże m.in. utrzymać zdrowy wygląd skóry narażonej na szkodliwe czynniki jesienno-zimowej aury. Witaminę E znaleźć można też np. w czerwonej i białej kapuście czy zielonych warzywach, takich jak szpinak i brokuły.

Poprawa odporności u dzieci

Należy pamiętać, że dieta uboga w składniki odżywcze pochodzące z warzyw i owoców, oprócz sezonowych kłopotów ze zdrowiem, może mieć także niekorzystne skutki dla zdrowia w dłuższej perspektywie, szczególnie w przypadku dzieci. Jak podkreśla Dr Aneta Górska-Kot, Ordynator Oddziału Pediatrii w Szpitalu Dziecięcym przy ul. Niekłańskiej w Warszawie – „W okresie jesienno-zimowym, bardzo ważne jest zadbanie o potrzeby dzieci. Chodzi nie tylko o wzmocnienie układu odpornościowego w sezonie przeziębień. Musimy pamiętać, że przecież ich organizmy rozwijają się cały czas i nie możemy zaprzestać dostarczania im składników odżywczych do tego rozwoju niezbędnych tylko dlatego, że sezon na pewne produkty się skończył. Jeśli więc w sklepie nie możemy kupić świeżych warzyw czy owoców, to możemy składniki z nich pochodzące dostarczyć np. w postaci musu lub szklanki soku, który powstaje przecież z tych produktów. Nie zapominajmy także, pomimo chłodu, o ruchu na świeżym powietrzu. Spacery czy jazda na rowerze utrzymają nas w dobrej formie i w połączeniu z odpowiednią, bogatą w witaminy, minerały i antyoksydanty dietą, pomogą nam zwalczać jesienno-zimowe infekcje”.

Warzywa i owoce przez cały rok

Zapewnienie sobie codziennego źródła witamin, minerałów i antyoksydantów, pomoże nie tylko w sezonie obniżonej odporności, ale też może uchronić w dalszej perspektywie przed chorobami dietozależnymi, takimi jak np. choroby układu krążenia czy cukrzyca. Dlatego dieta bogata w pochodzące z warzyw i owoców witaminy i inne składniki odżywcze, powinna towarzyszyć każdemu przez cały rok. Warto pamiętać, że oprócz warzyw i owoców, składniki te obecne są także w przetworach powstałych ze świeżych produktów, np. w sokach czy musach. Można korzystać również z mrożonek. 

Czytaj więcej: "Dynia - dlaczego warto włączyć ją do diety?"

Podziel się
Następny artykuł

Dwa rodzaje analogów insuliny opracowuje w ramach Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka Instytut Biotechnologii i Antybiotyków (IBA). czytaj dalej