Aktualne badania w Twoim województwie
Białka są podstawowymi składnikami każdej komórki ciała człowieka. Są niezbędne do rozwoju i wzrostu młodych organizmów. Białka to przeciwciała, które strzegą naszej odporności, to enzymy regulujące proces trawienia. Pełnią funkcje transportujące tlen (hemoglobina), żelazo (transferyna). Są elementami mięśni (miozyna, aktyna), biorą udział w procesie gojenia się ran. Budują włosy, skórę, paznokcie. Umożliwiają widzenie przenosząc bodźce świetlne do zakończeń układu nerwowego. Regulują równowagę kwasowo-zasadową, zapewniają optymalne pH krwi. Białka są składnikami wielu hormonów, tak ważnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu i dobrego samopoczucia.
Białko to podstawowy makroskładnik w diecie człowieka. Naturalnym ich źródłem są produkty spożywcze. Aminokwasy białek pochodzących z produktów pochodzenia zwierzęcego są zbliżone do struktury aminokwasów w komórkach ciała człowieka, dlatego przyswajalność białek zwierzęcych jest dobra. W przypadku produktów pochodzenia roślinnego zawartość aminokwasów i wzajemne proporcje między nimi uznano za różniące się od aminokwasów pochodzenia zwierzęcego. Z tego względu powstał podział na białka pełnowartościowe i niepełnowartościowe.
W organizmie człowieka występuje 18 aminokwasów, z czego 9 są to aminokwasy niezbędne, tzw. egzogenne, których nasz organizm nie potrafi syntetyzować. Koniecznością jest dostarczanie ich wraz z pokarmem dla tworzenia prawidłowych struktur białek organizmu, dla rozwoju i stanu zdrowia człowieka.
Białka pełnowartościowe: (pochodzenia zwierzęcego) zawierają wszystkie niezbędne aminokwasy, w odpowiednich proporcjach, m.in. dla wzrostu młodych organizmów
Białka niepełnowartościowe: (pochodzenia roślinnego) nie są wykorzystane w całości do syntezy białek ustrojowych, w tym do potrzeb wzrostowych. Ilość aminokwasów egzogennych tj. lizyny, tryptofanu, metioniny, waliny jest niewystarczająca.
Najlepsze źródła białka dla dzieci
- Jaja
- Ryby, np. pstrąg, dorsz, łosoś, makrela, szczupak sandacz, sardynki, śledź, karp, flądra, tuńczyk
- Chude mięso, np. indyk, kurczak, cielęcina, wołowina, chude części wieprzowiny, królik
- Mleko i nabiał, np. jogurt, kefir, maślanka, zsiadłe mleko, ser żółty, twaróg, mleko
- Nasiona roślin strączkowych, np. fasola, ciecierzyca, soczewica, groch, groszek zielony, bób, soja
- Orzechy, np. ziemne, ziemne, nerkowca
- Nasiona, np. sezam
Jedną z głównych zasad zdrowego żywienia dzieci i dorosłych jest zachowanie różnorodności spożywanych produktów, zarówno pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego. Dzięki temu, w posiłkach zazwyczaj dostarczana jest mieszanina aminokwasów pochodzących z różnych produktów białkowych. Organizm potrafi uzupełniać aminokwasy, a w konsekwencji budować białka. Zwiększa się w ten sposób wartość odżywczą posiłku zbudowanego z produktów roślinnych i odzwierzęcych. Mieszanina aminokwasów z różnych rodzajów białek umożliwia realizację zapotrzebowania organizmu człowieka na niezbędne aminokwasy, co zapewnia prawidłowy metabolizm i dobrostan organizmu.
Opracowano we współpracy z https://intendentpro.pl/.
Szereg leczniczych i prozdrowotnych właściwości kannabidiolu sprawił, że produkowane na jego bazie preparaty cieszą się stale rosnącą popularnością czytaj dalej