Reklama
Do czego służy kolba miarowa?

Kolba miarowa wykorzystywana jest w chemicznej analizie ilościowej i służy do przygotowywania standardowych roztworów mianowanych oraz wykonywania precyzyjnych rozcieńczeń. Kolby zazwyczaj wykonane są ze szkła lub tworzywa sztucznego o kształcie gruszki z płaskim dnem. Szyjka kolb miarowych jest wąska i wydłużona z pierścieniową podziałką. Naczynia te wyposażone są zazwyczaj w zatrzask, nakrętkę z tworzywa sztucznego lub w złącze, aby swobodnie pomieścić PTFE lub szklany korek.

Kolby są skalowane na wlew (ang. "In") co oznacza, że konkretna objętość płynu znajduje się wewnątrz kolby. Po wylaniu roztworu z naczynia objętość jest pomniejszona o część płynu, która pozostała na ściankach. W kolbach miarowych nie przeprowadza się reakcji chemicznych i nie należy ich ogrzewać znacznie powyżej temperatury pokojowej.

Etykieta kolby informuje o objętości nominalnej, tolerancji, klasie dokładności oraz o normie produkcyjnej. Oznakowanie jest skalibrowane i wskazuje na objętość cieczy w temperaturze 20 ° C, co jest odpowiednio oznaczone na etykiecie. Kolby mają różne rozmiary a ich odczyt waha się od 1 mililitra do nawet 20 litrów płynów. Duże kolby miarowe są wykorzystywane do przygotowywania i przechowywania roztworów mianowanych. Kolby miarowe o pojemności 100 ml i mniejsze stosowane są w spektrofotometrii i w analizie śladowej.

Standardy kalibracji oraz tolerancji kolb pomiarowych są określane za pomocą standardowych specyfikacji i praktyk takich jak: ASTM E288, E542, E694, ISO 1042, GOST 1770-74. Zgodnie z tymi specyfikacjami kolby miarowe występują w dwóch różnych klasach. Kolby o podwyższonym standardzie (Klasa A/ Klasa 1/ USP lub równoważne w zależności od kraju) są wykonywane z większą precyzją, dokładniej wykonanym znakiem podziałki oraz posiadają unikalny numer seryjny, dzięki któremu można je zidentyfikować. Tam, gdzie nie są wymagane podwyższone standardy ( laboratoryjne prace jakościowe, szkolnictwo) wykorzystuje się kolby miarowe klasy B.

Zazwyczaj kolby miarowe są bezbarwne (zobacz w sklepie DanLab), natomiast do pracy z związkami światłoczułymi (takimi jak np. witaminy czy azotan srebra) wykorzystuje się kolby bursztynowe. Istnieje również modyfikacja tradycyjnej kolby miarowej, którą powszechnie stosuje się w analizie zawartości cukru w burakach cukrowych. Ta kolba służy do pracy z dużymi ilościami ciał stałych, które przenosi się do naczynia objętościowego w celu rozpuszczenia. Taka kolba ma szerokie ujście i jest nazywana kolbą wolumetryczną Kohlrauscha.

Podczas gdy konwencjonalne kolby miarowe posiadają jeden znak, przemysłowe testy wolumetryczne stosowane w chemii analitycznej i chemii żywności mogą wykorzystywać specjalistyczne kolby miarowe z wieloma znakami do łączenia kilku precyzyjnie odmierzonych objętości. Przykładem wysoko wyspecjalizowanej kolby miarowej jest kolba Le Chateliera stosowana z procedurą objętościową do oznaczania ciężaru właściwego.

Podziel się
Następny artykuł

Choroby układu krążenia są nadal jednym z największych zagrożeń dla zdrowia, a nawet życia Polaków. Ponadto wady serca najczęściej dotykają seniorów,... czytaj dalej