Reklama
Do czego służy kolba miarowa?

Kolba miarowa wykorzystywana jest w chemicznej analizie ilościowej i służy do przygotowywania standardowych roztworów mianowanych oraz wykonywania precyzyjnych rozcieńczeń. Kolby zazwyczaj wykonane są ze szkła lub tworzywa sztucznego o kształcie gruszki z płaskim dnem. Szyjka kolb miarowych jest wąska i wydłużona z pierścieniową podziałką. Naczynia te wyposażone są zazwyczaj w zatrzask, nakrętkę z tworzywa sztucznego lub w złącze, aby swobodnie pomieścić PTFE lub szklany korek.

Kolby są skalowane na wlew (ang. "In") co oznacza, że konkretna objętość płynu znajduje się wewnątrz kolby. Po wylaniu roztworu z naczynia objętość jest pomniejszona o część płynu, która pozostała na ściankach. W kolbach miarowych nie przeprowadza się reakcji chemicznych i nie należy ich ogrzewać znacznie powyżej temperatury pokojowej.

Etykieta kolby informuje o objętości nominalnej, tolerancji, klasie dokładności oraz o normie produkcyjnej. Oznakowanie jest skalibrowane i wskazuje na objętość cieczy w temperaturze 20 ° C, co jest odpowiednio oznaczone na etykiecie. Kolby mają różne rozmiary a ich odczyt waha się od 1 mililitra do nawet 20 litrów płynów. Duże kolby miarowe są wykorzystywane do przygotowywania i przechowywania roztworów mianowanych. Kolby miarowe o pojemności 100 ml i mniejsze stosowane są w spektrofotometrii i w analizie śladowej.

Standardy kalibracji oraz tolerancji kolb pomiarowych są określane za pomocą standardowych specyfikacji i praktyk takich jak: ASTM E288, E542, E694, ISO 1042, GOST 1770-74. Zgodnie z tymi specyfikacjami kolby miarowe występują w dwóch różnych klasach. Kolby o podwyższonym standardzie (Klasa A/ Klasa 1/ USP lub równoważne w zależności od kraju) są wykonywane z większą precyzją, dokładniej wykonanym znakiem podziałki oraz posiadają unikalny numer seryjny, dzięki któremu można je zidentyfikować. Tam, gdzie nie są wymagane podwyższone standardy ( laboratoryjne prace jakościowe, szkolnictwo) wykorzystuje się kolby miarowe klasy B.

Zazwyczaj kolby miarowe są bezbarwne (zobacz w sklepie DanLab), natomiast do pracy z związkami światłoczułymi (takimi jak np. witaminy czy azotan srebra) wykorzystuje się kolby bursztynowe. Istnieje również modyfikacja tradycyjnej kolby miarowej, którą powszechnie stosuje się w analizie zawartości cukru w burakach cukrowych. Ta kolba służy do pracy z dużymi ilościami ciał stałych, które przenosi się do naczynia objętościowego w celu rozpuszczenia. Taka kolba ma szerokie ujście i jest nazywana kolbą wolumetryczną Kohlrauscha.

Podczas gdy konwencjonalne kolby miarowe posiadają jeden znak, przemysłowe testy wolumetryczne stosowane w chemii analitycznej i chemii żywności mogą wykorzystywać specjalistyczne kolby miarowe z wieloma znakami do łączenia kilku precyzyjnie odmierzonych objętości. Przykładem wysoko wyspecjalizowanej kolby miarowej jest kolba Le Chateliera stosowana z procedurą objętościową do oznaczania ciężaru właściwego.

Podziel się
Następny artykuł

Mammografia to badanie, które naprawdę może uratować życie. Wczesne wykrycie choroby daj możliwość rozpoczęcia leczenia, gdy nie jest jeszcze za późno... czytaj dalej