Reklama
Ranking bezpieczeństwa żywności. Polska poza dwudziestką

Poprawił się Indeks Bezpieczeństwa Żywnościowego Polski, choć słabą stroną kraju pozostaje poziom infrastruktury dostaw żywności oraz niskie wydatki na badania i rozwój w rolnictwie - wskazuje ogłoszony w środę raport DuPont, porównujący wskaźnik bezpieczeństwa żywnościowego w 113 państwach świata. 

Jak poinformował na konferencji w Warszawie dyrektor generalny DuPont Polska Piotr Gill, Polska znalazła się na 29. miejscu spośród 113 badanych krajów, uzyskując 72,4 pkt na 100 możliwych. To - według niego - "pozycja stabilna", w czołowej części rankingu, a więc pośród państw najbardziej bezpiecznych pod względem żywnościowym. 

W porównaniu z ubiegłym rokiem o 0,3 wzrosła liczba uzyskanych przez Polskę punktów, choć pozycja kraju spadła o jedno miejsce. Gill tłumaczył, że spadek wynika z większej liczby badanych krajów, w tym wejścia do rankingu Kataru, który uzyskał bardzo wysoką ocenę. 

Dyrektor wskazał też, że wszystkie kraje Europy zwiększyły wartość indeksu w ciągu ostatniego roku. Najlepiej sytuacja wygląda w Irlandii (84,3 pkt.), najgorzej na Ukrainie (55,2 pkt.). Polska uplasowała się między Czechami a Grecją. 

Za mocne strony Polski uznano obecność programów zabezpieczenia żywnościowego, dostęp do finansowania rolników, standardy żywienia, niewielki odsetek populacji poniżej progu ubóstwa, bezpieczeństwo żywności, niski poziom strat żywności, wystarczalność dostaw, zdolność do minimalizowania skutków urbanizacji, stosunkowo niewielki udział konsumpcji żywności w wydatkach domowych, czy niskie cła importowe na produkty rolne. 

Umiarkowanie oceniono jakość białka, stabilność produkcji rolnej, zróżnicowanie diety, poziom infrastruktury w rolnictwie, dostępność mikroelementów w artykułach spożywczych, poziom korupcji oraz poziom stabilności politycznej. 

Negatywną ocenę dostały niskie PKB per capita oraz wydatki publiczne na badania i rozwój w rolnictwie. 

Źródło: www.kurier.pap.pl

Podziel się
Następny artykuł

Dwa rodzaje analogów insuliny opracowuje w ramach Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka Instytut Biotechnologii i Antybiotyków (IBA). czytaj dalej