Aktualne badania w Twoim województwie
Jod jest jednym z najważniejszych mikroelementów potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) uznała niedobór jodu za jeden z czynników mających bezpośredni wpływ na stan zdrowia ludzi. Głównym objawem niedoboru tego mikroelementu jest powiększenie tarczycy, tzw. wole endemiczne.
Konsekwencje niedoboru jodu
Niedostateczne spożycie jodu prowadzi do zaburzeń z powodu niedoboru jodu (ang. iodine deficiency disorders – IDD), które obejmują zwiększone ryzyko poronień samoistnych i martwych urodzeń, wad wrodzonych, zwiększoną śmiertelność noworodków w okresie okołoporodowym, nieodwracalne uszkodzenie mózgu u płodu i noworodków (zaburzenia rozwoju psycho-neurologicznego, w tym upośledzenie umysłowe, zaburzenia funkcji poznawczych u dzieci i dorosłych, opóźnienie rozwoju fizycznego dzieci), częstsze występowanie wola, w tym także guzków tarczycy. Główne grupy ryzyka to: kobiety w ciąży, noworodki oraz dzieci i młodzież w okresie dojrzewania.
Umiarkowany niedobór jodu prowadzi do obniżenia wyższych funkcji mózgu, np.: zdolności uczenia się, zapamiętywania i kojarzenia, obniża w istotnym stopniu iloraz inteligencji. Niedobór jodu może prowadzić także do chorób tarczycy, w tym zróżnicowanego raka tarczycy.
Niedobór jodu w Europie
Europa jest kontynentem o najwyższym odsetku (ok. 60%) mieszkańców spożywających zbyt mało jodu. Codzienne pożywienie Europejczyków (również mieszkańców Polski) nie zapewnia odpowiedniego spożycia tego mikroelementu.
Niedobór jodu w Polsce
W celu zwiększenia spożycia jodu w 1996 roku wprowadzono w Polsce obowiązkowe jodowanie soli kuchennej. Sól jodowana jest jedyną formą dostępną w obrocie rynkowym do powszechnego stosowania.
Źródło: MZ
Chorzy wymagający operacji tarczycy nie powinni obawiać się powikłań takiego zabiegu. Nowe metody pozwalają bezpiecznie go przeprowadzić – zapewniają... czytaj dalej