Reklama
Jelita - specjaliści od trawienia. Jak o nie zadbać?

Jelita – gdyby udało się je rozwinąć, ich długość wyniosłaby około czterech metrów. Zajmują jamę brzuszną, z czego większość stanowi jelito cienkie, a pozostałą część jelito grube.

Po co nam jelita?

Te dwie części jelita różnią się między sobą zarówno budową jak i funkcją, a razem budują dolny odcinek przewodu pokarmowego. Jeśli na jelito popatrzymy mniej naukowym okiem, to można by stwierdzić, że jest ono „rurą”, przez którą przeciska się pokarm rozdrobniony w jamie ustnej. Jeśli natomiast przyjrzymy się „z bliska”, to okaże się, że jelita są ogromnym zakładem, w którym zachodzą skomplikowane procesy trawienia i wchłaniania wszystkich składników pokarmowych (w tym wody!), a dzięki ogromnej liczbie bakterii w jelicie grubym dodatkowo rozkładu niestrawionych resztek pokarmowych i produkcji niezbędnych do życia składników, jak np. witaminy K.

Wyobraź sobie, że jelito cienkie dzięki swojej specyficznej budowie (obecność pofałdowań, kosmków i mikrokosmków) zwiększa powierzchnię, na której trawi i wchłania substancje pokarmowe aż do około 300 metrów kwadratowych! Dodatkowo skomplikowana sieć układu nerwowego oplatająca jelita jak pajęczyna sprawia, że ten narząd jest naprawdę wyjątkowy!

Jak zadbać o jelita?

Co zrobić, żeby jelita nie stały się „drażliwe”? Oto kilka prostych rad:

  1. Rozpoczynaj dzień od szklanki wody oraz pożywnego śniadania.
  2. Jedz regularne posiłki, dbając by były różnorodne. Pamiętaj o warzywach i owocach. To one przede wszystkim, oprócz bogactwa witamin i minerałów, zawierają dużo zdrowego błonnika, który jelita wręcz kochają. Staraj się jeść przede wszystkim lokalne warzywa i owoce. Zadbaj, by w diecie codziennie znalazło się jabłko. O jabłku w naszej diecie ułożono nawet ładną rymowankę: „One apple a day keeps the doctor away”, co w wolnym tłumaczeniu może brzmieć: „Jedno jabłko dziennie zapewni Ci długowieczność”. Spróbuj!
  3. Dużo spaceruj i ćwicz regularnie - ćwiczenia fizyczne, to nie tylko piękna sylwetka i spalanie tłuszczu, ale także „masaż” dla Twoich jelit. Zapamiętaj, że bezruch i długie siedzenie przy komputerze „rozleniwiają” Twoje jelita. A jeśli dodatkowo spożywasz mało błonnika i wypijasz mało wody to… zaparcie murowane!
  4. Nie pal papierosów! Udowodniono, że na rozwój raka jelita grubego mają wpływ nie tylko czynniki genetyczne, nieprawidłowa dieta (tłuszcze zwierzęce, czerwone mięso, brak błonnika), ale także właśnie palenie papierosów. Masz kolejny powód, żeby przestać palić…
  5. Bądź życzliwy dla siebie i otoczenia- złość, napięcie, frustracja i stres negatywnie wpływają na pracę Twoich jelit. Zaraz, zaraz…. Co złość i napięcie mają wspólnego z jelitami – możesz zapytać. Czy znasz to uczucie „zaciśniętego” brzucha kiedy się stresujesz? „…Jeśli robię się drażliwy razem będziemy w kłopotach…” – resztę piosenki możecie „dośpiewać” sobie sami!
  6. Jeśli w Twojej rodzinie były przypadki raka jelita grubego zgłoś to swojemu lekarzowi. Lekarz pomoże Ci odpowiedzieć na pytanie, czy znajdujesz się w grupie osób z podwyższonym ryzykiem rozwoju tego nowotworu. Nowotwór złośliwy jelita grubego jest przyczyną 12% zgonów nowotworowych w Polsce*. Pamiętaj, szybkie zdiagnozowanie raka jelita grubego zwiększą szanse na jego wyleczenie.
  7. Najważniejsze: PYTAJ! Jeśli interesujesz się swoim zdrowiem, chcesz zadbać o dietę, marzysz o „rzuceniu” palenia lub „zrzuceniu” kilku kilogramów, a może niepokoją Cię ostatnio objawy (masz biegunkę lub zaparcia, chudniesz bez stosowania diety, a może obserwujesz krew w stolcu) PYTAJ! Kogo? Swojego lekarza, pielęgniarkę, dietetyka, jak właściwie dbać o swoje zdrowie. Wspólnie możemy wiele dobrego zrobić! Trzymamy za ciebie kciuki!

Źródło: Ministerstwo Zdrowia

Podziel się
Następny artykuł

Guzy neuroendokrynne (NET) to nietypowe nowotwory, które mogą zaatakować różne narządy i tkanki, ale aż 70 proc. z nich zlokalizowanych jest w przewod... czytaj dalej