Reklama
Jakie są właściwości medyczne złotego mleka?

Zarówno świeże zioła, jak i przyprawy posiadają silne związki, które mogą zapewnić zdrowie i ładny wygląd. Wśród nich jest kurkuma. Można ją wykorzystać i na jej bazie zrobić napój, nazwany od jej barwy złotym mlekiem. Powstaje ono w połączeniu z np. mlekiem kokosowym i czarnym pieprzem. Jest to napój, który jest używany od wieków w tradycyjnej medycynie chińskiej.

Co to jest złote mleko?

Złote mleko jest tradycyjnym napojem, który zyskuje coraz większą popularność w krajach Zachodu, ze względu na swoje działanie zdrowotne. W krajach Wschodu wykorzystywane jest jako alternatywny sposób na wzmocnienie układu odpornościowego, a także jako środek łagodzący takie dolegliwości jak: przeziębienie, zapalenie i rozstrój żołądka.

Jest on mieszkanką, różnych składników. Głównym składnikiem jest kurkuma, którą dodaje się do mleka np. krowiego, owczego, koziego lub roślinnego. Do mieszaniny kurkumy i mleka dodaje się także imbir, pieprz oraz cynamon.

Jakie są właściwości medyczne złotego mleka?

Składniki zawarte w napoju o nazwie złote mleko wykazują silne właściwości przeciwzapalne. Powszechnie uważa się, że przewlekłe, nieleczone zapalenie odgrywa kluczową rolę w chorobach przewlekłych takie jak: rak, choroby serca, chorobie Alzheimera, a także zespole metabolicznym. W związku, z czym przyjmowanie pokarmów i napoi, zawierających  związki przeciwzapalne mogą zmniejszyć ryzyko zachorowań na te choroby. Do substancji, działających przeciwzapalnie należą: imbir, cynamon, kurkuma.

Kurkuma zawiera kurkuminę, która jest składnikiem aktywnym. Według niektórych badań, działanie przeciwzapalne tej substancji jest porównywalne do działania niektórych leków farmaceutycznych, z tą tylko różnicą, że nie wykazuje żadnych skutków ubocznych.

Działanie przeciwzapalne złotego mleka może także zmniejszyć ból stawów, spowodowany chorobą zwyrodnieniową stawów, a także reumatoidalnym zapaleniem stawów.

Wpływ złotego mleka na komórki oraz przeziębienie

Substancje zawarte w złotym mleku, jak kurkuma, imbir i cynamon, posiadają właściwości przeciwutleniające. Niemniej jednak najbardziej wartościowym pod kątem medycznym jest kurkuma. To właśnie ten składnik zapewnia możliwość zapobieganiu uszkodzeniom komórek. Posiada zdolność do neutralizowania wolnych rodników tlenowych, które przenoszą dodatkową cząsteczkę tlenu, powodując uszkodzenie tkanek, z którymi mają kontakt.

Badania pokazują, że dzięki zawartości kurkumy, złote mleko wykazuje właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe oraz przeciwgrzybiczne, które mogą pomóc w zwalczaniu infekcji. Składniki napoju hamują rozwój niektórych bakterii, a także pomagają w leczeniu  infekcji górnych dróg oddechowych spowodowanej przez grzyby.

Wpływ na funkcje mózgu oraz minimalizowanie stanów depresyjnych

Związek zawarty w napoju pomaga tworzyć nowe połączenia mózgowe oraz sprzyja wzrostowi komórek w mózgu. Poprawia funkcje mózgowe np. zmniejsza objawy choroby Parkinsona oraz Alzheimera.

Kurkuma, składnik złotego mleka, może powodować zmniejszenie objawów depresji oraz poprawę nastroju. Posiada działanie podobne do leków przeciwdepresyjnych.

Więcej szczegółów znajdziesz tutaj: https://naturalnieozdrowiu.pl/zlote-mleko-pogromca-wirusow-bakterii/

 

Podziel się
Następny artykuł

Jeszcze parę lat temu konopie kojarzyły się wielu osobom prawie tylko z marihuaną i psychoaktywnym związkiem THC. Obecnie jednak coraz więcej ludzi po... czytaj dalej