Aktualne badania w Twoim województwie
Projekt „Tworzenie grup wsparcia dla osób z otyłością” skierowany jest do wszystkich mieszkańców Mysłowic w wieku od 18 do 35 lat, którzy mają potwierdzoną otyłość bez względu na płeć i status społeczny.
Właśnie ruszyła rekrutacja do programu. Termin składania formularzy upływa 17 maja 2018 r.
Celem głównym projektu jest stworzenie kolejnych dwóch grup wsparcia dla osób z otyłością, tym razem w wieku od 18 do 35 lat. W ramach programu organizatorzy będą oferować m.in. konsultacje z dietetykiem, lekarzem, trenerem, jak również szeroki wachlarz zajęć ruchowych oraz badań.
Otyłość jest najczęściej występującą współczesną chorobą cywilizacyjną. Do głównych przyczyn otyłości należą złe nawyki żywieniowe oraz niska aktywność fizyczna. Jest ona czynnikiem ryzyka w rozwoju wielu chorób przewlekłych, takich jak: choroby układu krążenia, zmiany zwyrodnieniowe układu kostno-stawowego, cukrzyca typu 2, nowotwory złośliwe. W konsekwencji otyłość stanowi pośrednią przyczynę przedwczesnej niepełnosprawności oraz śmierci.
Celem programu jest zmiana nawyków żywieniowych wśród uczestników projektu, zwiększenie ich aktywności fizycznej oraz stworzenie warunków przepływu i wymiany informacji oraz doświadczeń związanych z problemami i trudnościami, z którymi na co dzień spotykają się ludzie otyli. W projekcie weźmie udział 32 osób.
Realizacja programu rozpocznie się od indywidualnych konsultacji dietetycznych, z których każda obejmie przeprowadzenie wywiadu żywieniowego, ułożenie ogólnego indywidualnego planu żywieniowego, ułożenie diety na minimum 10 dni oraz wykonanie analizy składu ciała.
W ramach planowanych działań przewiduje się przeprowadzenie spotkań grup wsparcia, podczas których uczestnicy będą mogli podzielić się swoimi wątpliwościami, sukcesami i porażkami. Tematami spotkań będą między innymi: jak walczyć z otyłością, normy żywienia, zasady prawidłowego żywienia, substancje i środki dodawane do żywności, zasady czytania etykiet na produktach spożywczych oraz choroby żywieniowozależne.
Program przewiduje również grupowe spotkania z wykwalifikowanym trenerem, które będą miały charakter teoretyczno-praktyczny (jak dobierać ćwiczenia, jak ćwiczyć, żeby schudnąć). Ponadto planuje się organizację warsztatów kulinarnych, podczas których uczestnicy będą mogli we własnym gronie omówić swoje kulinarne doświadczenia i problemy związane ze zdrowym gotowaniem.
Każdy uczestnik otrzyma karnet do klubu fitness. W ramach treningów interpersonalnych przewiduje się stworzenie indywidualnego planu treningowego dla każdego uczestnika. Ponadto program przewiduje przeprowadzenie dla każdej osoby kompletu badań, m.in. badania poziomu glukozy, cholesterolu, trójglicerydów, hormonów tarczycy, poziomu sodu, potasu, żelaza czy magnezu.
Program jest realizowany w ramach Narodowego Programu Zdrowia na lata 2016-2020 Ministerstwa Zdrowia.
Źródło: UM Mysłowice