Ministerstwo Zdrowia: Jak się chronić przed rakiem?

Jeśli zadbamy o odpowiedni styl życia, możemy ograniczyć ryzyko zachorowania na raka. Ministerstwo Zdrowia przygotowało zestaw porad dotyczących profilaktyki onkologicznej.

Ryzyko nowotworów jest większe, jeśli:

  • masz nadwagę,
  • jesz dużo czerwonego mięsa, szczególnie przetworzonego (wędliny),
  • jesz mało produktów zbożowych i pełnoziarnistych oraz nasion roślin strączkowych,
  • jesz mało warzyw i owoców,
  • nie uprawiasz aktywności fizycznej,
  • pijesz dużo alkoholu,
  • palisz wyroby tytoniowe,
  • jesz dużo soli kuchennej,
  • często się opalasz i nie stosujesz kremów z filtrem.

Możesz zmniejszyć ryzyko nowotworów:

  • zachowaj prawidłową masę ciała,
  • nie jedz zbyt wiele mięsa czerwonego i wędlin,
  • stosuj w swojej diecie produkty zbożowe pełnoziarniste i nasiona roślin strączkowych (np. groch czy fasolę),
  • jedz warzywa i owoce,
  • uprawiaj regularnie aktywność fizyczną,
  • nie nadużywaj alkoholu,
  • nie pal tytoniu,
  • ogranicz użycie soli kuchennej,
  • unikaj narażenia na szkodliwe substacje w miejscu pracy,
  • unikaj zbyt dużej ekspozycji na słońce.

Pobierz informator: 12 sposób na zdrowie – Europejski Kodeks Walki z Rakiem IV edycja

 

Źródło: MZ

Podziel się
Pozostałe wiadomości
wróć do listy
Facebook