Reklama
Groźna bakteria w mrożonych warzywach - komunikat Głównego Inspektora Sanitarnego

Główny Inspektor Sanitarny wydał komunikat w sprawie mrożonych warzyw. Mrożona kukurydza słodka jest prawdopodobnym źródłem ogniska zatruć listeriozą.

Listeria monocytogenes - bakteria, która spowodowała zatrucie minimum 47 osób. Przypadki zachorowań odnotowano w pięciu europejskich krajach, w tym również śmiertelne. 

Czym jest  Listerioza?

Choroba ta wystepuje rzadko, jest jednak bardzo poważna i niebezpieczna - zwłaszcza dla niemowląt, kobiet w ciąży, osób z obniżoną odpornością oraz ludzi starszych. Przyczyną jest zakażenie bakterią Listeria monocytogenes.

Forma zakażenia, która zdarza się najczęściej to posocznica liseriozowa, następnie zapalenie opon móżgowych i mózgu. 

W jaki sposób możemy uniknąć zachorowania?

Przede wszystkim większość mrożonych warzyw przed spożyciem (w tym kukurydzę słodką) - obowiązkowo trzeba ugotować. Jest to konieczne również, gdy dodajemy je do sałatek, dipów lub produktów typu smoothie.

Należy przygotowywać żywność zgodnie z instrukcją na etykiecie!

Źródło: GIS

Podziel się
powrót
Facebook