Reklama
Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega: Wykrycie substancji alergennej w produkcie pn. Papryka słodka konserwowa

Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega: Wykrycie substancji alergennej w produkcie pn. Papryka słodka konserwowa. Chodzi dokładnie o dwutlenek siarki. Etykieta nie zawiera informacji o obecności tej substancji

Zagrożenie:

W produkcie zbadanym przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono zawartość ogólnego dwutlenku siarki (E 220) na poziomie 16 ± 2 mg/kg. Na etykiecie produktu nie umieszczono odpowiedniej informacji dotyczącej obecności składnika alergennego – dwutlenku siarki. Spożycie produktu przez osoby z alergią na dwutlenek siarki i siarczyny może wywołać u nich reakcję alergenną.

Szczegóły dotyczące produktu:

Produkt – Papryka słodka konserwowa o smaku łagodnym

Producent: Z.P.H. Ptak Józef Ptak, Więcki, ul. Akacjowa 5, 42-110 Popów

Numer partii: 23.02.2020

Data minimalnej trwałości: 23.02.2020

Zalecenia dla konsumentów:

Osoby z alergią bądź nietolerancją na dwutlenek siarki i siarczyny nie powinny spożywać wskazanego w komunikacie produktu.

 Źródło: GIS

Podziel się
powrót
Facebook