Reklama
Główny Inspektorat Sanitarny alarmuje: stwierdzono pałeczki Salmonella na powierzchni skorupek jaj

Stwierdzono pałeczki Salmonella na powierzchni skorupek jaj. Trzeba zachować szczególną ostrożność. Obecność bakterii Salmonella z grupy D wykryto na powierzchni skorupek jaj w badanej próbce jaj.

Szczegóły:

Produkt – 10 świeżych jaj TESCO, Świeże jaja, Klasa A, 10 sztuk, Klasa wagowa: L-duże 73g>masa≥63 g)

Kod na skorupkach jaj – 3PL14371361

Numer zakładu pakowania jaj: PL 16075903

Zapakowano w Polsce dla: TESCO POLSKA Sp. z o.o., 30-347 Karków, ul. Kapelanka 56

Zalecenia:

Nie należy spożywać jaj, szczególnie na surowo, o numerze partii i kodzie na skorupce wskazanym w komunikacie z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia. Należy również pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami.

Zasady ostrożności w obchodzeniu się z jajami znajdują się na stronie Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny:

https://www.pzh.gov.pl/jaja-co-powinienes-wiedziec-2/

Źródło: GIS

Podziel się
powrót
Facebook