Reklama
Wycofanie dwóch rodzajów sera z surowego mleka krowiego. Uważajcie!

  

Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wycofaniu dwóch rodzajów sera z surowego mleka krowiego: SAINT FELICIEN, 180 g oraz SAINT MARCELLIN, 80 g z powodu możliwego zanieczyszczenia Escherichia coli.

Jakie jest zagożenie? Stwierdzono, że spożycie określonych serów wiąże się z wystąpieniem kilkunastu przypadków zespołu hemolityczno-mocznicowego u konsumentów.

W wyniku postępowania epidemiologicznego oraz śledzenia dystrybucji podejrzanych produktów we Francji stwierdzono, że spożycie ww. serów wiąże się z wystąpieniem kilkunastu przypadków zespołu hemolityczno-mocznicowego u konsumentów. Sery wymienione w ostrzeżeniu, wyprodukowane z surowego mleka krowiego mogą być zanieczyszczone bakterią Escherichia coli wytwarzającą toksynę Shiga (STEC).

Szczegóły dotyczące produktów:

Produkt – SAINT FELICIEN 180 g

Producent – FROMAGERIE ALPINE, 37 Avenue des Allobroges, 26100 Romans Sur Isère, weterynaryjny numer identyfikacyjny FR 26 281 001 CE

Numer partii – wszystkie partie produktu od 032 do 116

Data przydatności do spożycia – od 06.02.2019 do 21.05.2019

Produkt – SAINT MARCELLIN 80 g

Producent – FROMAGERIE ALPINE, 37 Avenue des Allobroges, 26100 Romans Sur Isère, weterynaryjny numer identyfikacyjny FR 26 281 001 CE

Numer partii – wszystkie partie produktu od 032 do 116

Data przydatności do spożycia – od 04.02.2019 do 21.05.2019

Źródło: GIS

  

Podziel się
powrót
Facebook